Вашият Кредит Помощник

Кредитни Карти – Помощ При избора на Кредитна Карта

С навлизането на високите технологии и развитието икономиката българите имат нужда от допълнителни пари или да платят услуги по интернет, в следствие на което , с всяка изминала година българските банки издават все повече и повече кредитни карти.

Тази статия ще ви даде информация относно типовете кредитни карти и какви фактори определят „добрата кредитна карта”, за да направите правилния избор.

Преди да започнем нещо много важно: Кредитните карти се ползват предимно за покупки по интернет или ПОС терминали. Ако смятате да ползвате кредитната си карта за пари на заем, трябва да знаете че повечето преференции които тя ви дава при покупка тук отпадат и е добре да се замислите дали имате нужда от кредитна карта или овърдрафт.

Какво да направим за да изберем правилната оферта за кредитна карта:

Първото нещо което трябва да направите при избора на кредитна карта е да определите от каква точно имате нужда – национална или международна, от което ще определите и в каква валута ще е вашата кредитна карта.

След това трябва да започне вашето проучване за да изберете на коя банка да станете клиент. Ето някои от най-важните фактори, по които трябва да сравните различните оферти:

  • Двата най-важни фактори са гратисния период и лихвата която ви се начислява. Както вече споменахме лихвата и гратисния период зависят от това дали ще теглите пари в брой или ще правите покупка.
  • Немаловажни са и таксите които ще заплатите:

- Някои банки начисляват такса за издаване на кредитна карта, която не трябва да влияе на вашия избор защото е еднократна.

- Основната такса която плащате на банката е тази за обслужване на кредитната карта. Тя бива два вида годишна и месечна, като е възможно да е фиксирана сума или процент. Ако таксата е процент внимателно погледнете условията за неговото изчисляване. Имайте в предвид че годишната/месечна такса е постоянна и се заплаща независимо дали ползвате кредитната си карта или не.

- От таксите трябва да се поинтересувате още, дали има такса за покупка и каква е таксата за теглене на пари в брой.

- Таксите за различните операции, извършени в офис или ПОС/АТМ устройства на издателя на картата и тези на останалите финансови институции са различни.

В никакъв случай не мислете че правите проучване гледайки рекламите за кредитни карти по телевизията, от които няма да получите никаква информация. Много често във вестника прочитате реклама за кредитна карта с 0% лихва, а в същност това е лихвата за първите няколко месеца през които ще ползвате картата, а лихвата след този период става 18%. Тази оферта, съпоставима с кредитна карта, чиято лихва от първия месец е 14 или 15%, е не конкурента. Затова винаги вземайте информация от сайтовете на банките, където са описани всички условия.


Приятели
Forex Обучение